Tutkin HOK-Elannon vuokra-asiaa – en löytänyt moitittavaa

Maine on ihmiselle tärkeä asia. Niin tärkeä, että itse Jumala on antanut käskyn: ”Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.” Siksi meidän on syytä olla varovainen siitä, miten puhumme toisistamme ja miten kunnioitamme toistemme mainetta.

Koska politiikassa kilpaillaan kansan luottamuksesta, kiusaus syyttää toista tai saattaa toinen epäilyksenalaiseksi on suuri. Väärä syytös voi toki viedä poliittiselta kilpailijalta kansan luottamuksen, mutta se ei tee kilpailijaamme syylliseksi. Mutta esittäjänsä väärä syytös tekee syylliseksi.

Helsingin sanomat uutisoi 9.1., että HOK-Elanto maksoi yli 3 vuoden aikana Helsingin Työväenyhdistykselle tyhjästä tilasta yli 300.000 euroa vuokraa. Kun HOK-Elannon hallintoneuvoston puheenjohtajana oli Helsingin Työväenyhdistyksen toimitusjohtajana samanaikaisesti toiminut Jorma Bergholm, syntyi luonnollisesti kysymys: Onko tässä asiassa jotakin hämärää taustalla?

Tuoreena HOK-Elannon hallintoneuvoston jäsenenä halusin selvittää asian. HOK-Elanto tarvitsi alueelta liiketilaa ja HTY halusi vuokrata molemmat tilansa yhdessä. Saadakseen tarvitsemansa liiketilan HOK-Elanto oli siis vuokrannut myös tyhjäksi jääneen tilan. Vaikka muodollisten jääväyksien uskoinkin olevan kunnossa, näin tärkeänä kysymyksenä blogissani 11.1. tämän: ”onko tämä Bergholmin kaksoisrooli johtanut siihen, että Helsingin Työväenyhdistys on pystynyt vuokraamaan myös tuon tyhjän tilan, joka ilmeisesti on ollut HOK-Elannolle tarpeeton”?

Korostin tuossa yhteydessä myös sitä, että minulla ei ole mitään Jorma Bergholmia vastaan enkä tiedä, onko hän toiminut moitittavasti. Pidin asiaa kuitenkin niin vakava, että HOK-Elannon hallintoneuvoston tulisi se käsitellä.

Tämän jälkeen olen ollut asiasta yhteydessä mm. HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemeen sekä hallintoneuvoston puheenjohtaja Jorma Bergholmiin. Olen esittänyt useita suoria ja tiukkoja kysymyksiä, joihin olen saanut hyvät vastaukset. Sain käsityksen, että Helsingin Työväenyhdistys on toiminut oman etunsa mukaisesti ja HOK-Elanto on toiminut oman etunsa mukaisesti. Tutkinnassani en myöskään löytänyt HOK-Elannon hallintoneuvoston puheenjohtajan Jorma Bergholmin toiminnasta moitittavaa.

Koen tarpeelliseksi tuoda tämän julki erityisesti kahdesta syystä:

1. Koska Jorma Bergholmin sekä HOK-Elannon toiminta oli HS:n kirjoituksen 9.1. tähden joutunut epäilyksenalaiseksi ja koska olin itse 11.1. käsitellyt asiaa. Kun tuossa yhteydessä olin joutunut jättämään avoimeksi kysymyksen Bergholmin toiminnan mahdollisesta moitittavuudesta, niin koen tarpeelliseksi myös avoimesti kertoa, miten olen asiaa selvittänyt, ja että en ole hänen toiminnastaan löytänyt moitittavaa.

2. Koska asiasta on nyttemmin tehty rikosilmoitus, koen vieläkin tarpeellisemmaksi kertoa käsitykseni asiasta, jotta kenenkään mainetta ei perusteettomasti vahingoitettaisi.