Miten Helsingin tulee osallistua Syyrian pakolaiskriisin hoitamiseen?

Kaupunginvaltuuston kokouksessa 13.11. käsiteltiin Syyrian pakolaiskysymystä ja Helsingin osuutta ihmisten auttamisessa. Käytin kaupunginvaltuuston kokouksessa seuraavan puheenvuoron:

Arvoisa puheenjohtaja,

Helsingin tulee kantaa oma vastuunsa turvapaikanhakijoista. Koska todellisuus on kuitenkin sellainen, että Helsinkiin päätyy reilusti Helsingin väestöosuutta suurempi osuus pakolaisista, niin pitäisin hyvänä, että Suomen vastaanottamat pakolaiset jakautuisivat tasapuolisesti eri puolille Suomea ainakin alkuvaiheessa. Muuten jakautumisen epätasapaino helposti kasvaa entisestään.

Toinen tärkeä asia se, että meidän pitäisi lisäksi muistaa se, miten suurin osa pakolaisista päätyy Syyrian naapurimaihin. Tämä on luonnollista, koska elämänmuutokset ovat vähäisempiä lähiseuduilla kuin aivan vieraan kulttuurin keskellä.

Tämän johdosta meidän tulisi miettiä myös sitä, miten voisimme auttaa mahdollisimman monia käytettävissä olevilla varoilla. Tämä voi olla parhaiten toteutettavissa tukemalla nimenomaan lähimaita.