Helsingin Energian yhtiöittäminen

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 4.6. yhtiöittää Helsingin Energian. Käytin keskustelussa seuraavan puheenvuoron:

Helsingin Energia -liikelaitoksen yhtiöittäminen
-4.6.2014 Mika Ebeling

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kaupunginvaltuutetut!

Valtuutettu Hakasen ehdotus tuntuu mielenkiintoiselta. Olisiko mahdollista toimia niin, että helsinkiläisille tuotettavat palvelut säilyisivät kunnallisena liikelaitoksena ja vain muu toiminta olisi yhtiöitetty kilpailemaan markkinoilla?

Helsingin bussiliikenteen osaltahan vastaava toimintamalli olisi voinut olla hyvinkin toimiva. Tällöin HKL-bussiliikenteeltä kaupunki olisi voinut tilata liikennettä suoraan, mutta kaupungin omistama yhtiö Suomen Turistiauto olisi osallistunut kilpailuun.

Käsittääkseni bussiliikenteen osalta tämä olisi ollut toimiva ja hyvä vaihtoehto, mutta toimisiko tämä Helsingin Energian suhteen?

Yhtiöittäminen aiheuttaa merkittäviä veroseuraamuksia Helsingin Energialle, minkä johdosta yhtiöittämistä ei tule pitää itsetarkoituksellisena asiana.

Omille asukkaille liikelaitos saa tuottaa palveluja, mutta toisaalta asukkailla on ja tuleekin olla oikeus tehdä sähkösopimus muidenkin kanssa kuin Helsingin Energian kanssa. Tekeekö tämä asia Hakasen ehdotuksen käytännössä mahdottomaksi?

Haluaisin kysyä kaupunginjohtajalta, onko valtuutettu Hakasen esittämää mallia mietitty ja jos se toteutettaisiin, kuinka suureksi kunnallinen liikelaitos jäisi?