Miksi en kannata Palmian yhtiöittämistä?

Kaupunginvaltuustossa käsiteltiin Palmian yhtiöittämistä. Itse käytin seuraavan puheenvuoron, jota pidän merkittävänä.

10

Palmia-liikelaitoksen toiminta- ja hallintomallien järjestäminen
7.10.2014

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kaupunginvaltuutetut!

”Kuinka moni suomalainen tienaa alle 2.100 euroa?” Suurin piirtein näin sanoi kesällä eräs suomalainen julkisuuden henkilö. Käsittääkseni tämä meille kaikille tuttu henkilö ilmaisi näin sanoessaan pitävänsä alle 2.100 euron palkkaa liian pienenä.

Perehdyttyäni tähän kaupunginhallituksen Palmiaa koskevaan esitykseen joudun toteamaan, että se on arvomaailmani vastainen. Tämän asian varmisti liite, jossa verrattiin Palmian ja PAM:n palkkatasoja.

Voisinko minä kannattaa pienipalkkaisten työntekijöiden palkkatason merkittävää laskua? En voi. Minä en halua olla merkittävästi lisäämässä niiden lukumäärää, joiden palkkataso on alle 2.100 euroa/kk.

Minkä takia tässä kaupungissa tuntuu olevan niin, että ongelma on pienipalkkaisten liian korkeat tulot, mutta suurituloisten suuret palkat eivät ole ongelma?

Näkemykseni mukaan julkisen sektorin tulisi harjoittaa solidaarista palkkapolitiikkaa. Oma unelmani on yhteiskunta, jossa julkisella sektorilla työskentelevistä kenenkään verojen jälkeen käteen jäävä palkka ei jää alle puoleen keskiarvosta, mutta jossa tämä pätee myös toisin päin: kenenkään käteen verojen jälkeen jäävä palkka ei olisi yli kaksinkertainen keskiarvoon nähden. Yksityisellä sektorilla erot voivat olla suurempia, mutta näin haluaisin asioiden olevan julkisella sektorilla.

Jottei sanomastani jää väärää kuvaa, niin työehtosopimuksen vaihto ei veisi palkkatasoja alle määrittelemäni minimipalkan, mutta kyllä se kuitenkin erittäin ikävästi heikentäisi monen pienituloisen toimeentuloa.

Kannatan palautusta (, vaikka sitä ei vielä ole ehditty esittääkään).