Hyväuskoisuus ei riitä päätöksenteon perustaksi

Punavihreät valtuustoryhmän ryhmäaloite toimivan suurmoskeijan kiirehtimisestä Helsinkiin

 

Kaupunginvaltuusto käsitteli punavihreän valtuustoryhmän ryhmäaloitetta toimivan suurmoskeijan kiirehtimisestä Helsinkiin.

Paljon oli naiivia hyväuskoisuutta, jossa nimenomaisesti kieltäydyttiin pohtimasta sitä, millaista Suomea rakennamme pitkällä aikavälillä. Itse käytin valtuustossa seuraavansisältöisen puheenvuoron.

 

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät kaupunginvaltuutetut,

En kannata suurmoskeijan kiirehtimistä Helsinkiin. Hyväksyn jokaisen ihmisen uskonnonvapauden ja myös muslimeilla tulee olla oikeus harjoittaa uskontoaan, mutta on merkittäviä syitä, miksi suurmoskeijahanke ei ole kannatettava.

Joitakin vuosia sitten osallistuin Oulussa uskonto-dialogiseen kanavaan. Kävimme Pohjois-Suomen Islamilaisen Yhdyskunnan vieraina.

Hengellinen johtaja kertoi meille Islamin ja kristinuskon yhteisistä piirteistä. Hänen pyyntönsä oli, että he saisivat täydet toimintavapaudet, kun kerran oli näin paljon yhteistä pohjaa.

Totesin tuossa tilanteessa, että Suomessa kuka tahansa kristitty saa kääntyä muslimiksi ilman pelkoa ja kysyin: ”Oletteko valmiita tukemaan vastavuoroisuutta: Että myös muslimimaissa muslimit saisivat halutessaan kääntyä kristityiksi ilman pelkoa?”

Hän vastasi pitkään ja kierrellen, mutta lopulta tuli vastaus: ”Ei!” Hän ei ollut valmis kannattamaan vastavuoroista uskonnonvapautta.

Huolestuttavasti tämä toisten uskonnonvapauden riistäminen tuntuu seuraavan monia turvapaikanhakijoitakin. Niinpä islaminuskosta kristinuskoon kääntynyt turvapaikan hakija on vaarassa joutua fyysisen väkivallan kohteeksi Suomessakin.

Islam on arabiankielinen sana, joka tarkoittaa alistumista ja tottelevaisuutta, eli täydellistä antautumista Jumalan johdatuksen varaan. Tästä ei ole pitkä matka toisen alistamiseen pysymään islamin-uskossa.

Open Doors on järjestö, joka kartoittaa kristittyjen kohtaamaa vainoa eri maissa. 14.1.2016 annetun lehdistötiedotteen mukaan kymmenen kärjessä lista oli: Pohjois-Korea, Irak, Eritrea, Afganistan, Syyria, Pakistan, Somalia, Sudan, Iran ja Libya.

Pohjois-Koreaa lukuun ottamatta näillä mailla on yhteinen pääuskonto. On selvää, että tämä alistumisen ja alistamisen uskonto, on keskeisellä tavalla vaikuttanut siihen, että näissä maissa vainotaan kristittyjä. Kun ajatellaan maailman kahden suurimman uskon syntyä, niin kristinuskon perustaja kuoli ristillä ja kehotti rakastamaan vihollisia. Kristinusko nousi maailmanuskonnoksi Rooman valtakunnassa vapaaehtoisten kääntymysten kautta. Islamin johtaja sitä vastoin toimi paitsi uskonnollisena johtajana, myös poliittisena ja sotilasjohtajanakin. Mitä vahvemmaksi Islam tuli, sitä hyökkäävämmin se suhtautui toisuskoisiin.

Islamin alkuhistoria on valtauskonnon historiaa. Se levisi valloitusten kautta ja valloitetuille alueille perustettiin islamilainen valtio. Sharia-lakiin perustuva kalifaatti on edelleen islamin ihanne.

Suurmoskeija-hanke haastaa länsimaisen uskonnonvapausajatuksen. Suurmoskeija edustaa muslimeille kuitenkin eri asiaa kuin vaikkapa tuomiokirkko kristityille. Se on islamilaisen valloituspolitiikan keskus, jollaisia myös suuri osa länsimaisista muslimeista vastustaa. Euroopassa sijaitsevien suurmoskeijoiden yhteys radikalisoitumiseen sekä terrorismiin on kiistaton. Niitä islamin käytäntöjä, jotka entisestään vaikeuttavat muslimien integraatiota demokraattiseen yhteiskuntaan, ei tule yhteiskunnallisin toimin tukea.

Lopuksi haluan kysyä valtuutettu Zahra Abdullahilta: Kannattatteko sitä, että maailman islamilaisiin maihin saadaan vastaavanlainen uskonnonvapauden periaate kuin länsimaissa, että muslimi saa halutessaan kääntyä kristityksi ilman pelkoa?